Izgradnja kineskog mosta počinje ove godine

Bez autora
Jun 20 2011

Iako je početak gradnje mosta koji bi trebalo da povezuje Zemun i Borču bio najavljen još za prošlu godinu to se nije desilo, a novi rok zakazan je za drugu polovinu ove godine. Ugovor o izgradnji „most prijateljstva“ Kine i Srbije potpisan je sredinom prošle godine, a potpis na jedan od najvećih projekata stavili su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministarka za NIP Verica Kalanović i predstavnici Čajna rouda, kineske firme kojoj je poverena izgradnja mosta preko Dunava. Kineski ambasador je posle nekoliko meseci nespominjanja i kašnjenja kapitalnog projekta koji se najavljivao i čekao godinama juče na Poslovnom forumu dveju zemalja predvodeći delegaciju kineskih privrednika naglasio da očekuje da privrednici iskoriste potencijale i za saradnju u drugim oblastima. Vrednost ugovora o izgradnji mosta je 170 miliona evra, od kojih će 85 odsto kreditirati kineska Eksim banka, dok će preostalih 15 odsto obezbediti država i grad Beograd. Kamata je tri odsto, grejs period je pet godina, a rok za otplatu 15 godina.

Izgradnja kineskog mosta počinje ove godineIako je početak gradnje mosta koji bi trebalo da povezuje Zemun i Borču bio najavljen još za prošlu godinu to se nije desilo, a novi rok zakazan je za drugu polovinu ove godine, najavio je juče ambasador Kine u Beogradu Vej Đinghua.

Ugovor o izgradnji „most prijateljstva“ Kine i Srbije potpisan je sredinom prošle godine, a potpis na jedan od najvećih projekata stavili su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministarka za NIP Verica Kalanović i predstavnici Čajna rouda, kineske firme kojoj je poverena izgradnja mosta preko Dunava.

Kineski ambasador je posle nekoliko meseci nespominjanja i kašnjenja kapitalnog projekta koji se najavljivao i čekao godinama juče na Poslovnom forumu dveju zemalja predvodeći delegaciju kineskih privrednika naglasio da „očekuje da privrednici iskoriste potencijale i za saradnju u drugim oblastima“.

Vrednost ugovora o izgradnji mosta je 170 miliona evra, od kojih će 85 odsto kreditirati kineska Eksim banka, dok će preostalih 15 odsto obezbediti država i grad Beograd. Kamata je tri odsto, grejs period je pet godina, a rok za otplatu 15 godina. Ono što je predviđeno ugovorom je i angažovanje podizvođača i građevinskog materijala iz Srbije koje ne bi trebalo da bude manje od 45 odsto od ukupne cene projekta.

Most Zemun - Borča bi trebalo da bude dužine 1,5 kilometar, dok će pristupne saobraćajnice biti duge oko 21 kilometar. Ovaj most bi petljama trebalo da poveže zrenjaninski i pančevački put, pa bi tako Novi Beograd i Zemun direktno bili povezani sa Banatom. Kada se najavljivao početak gradnje za 2010. gradonačelnik Đilas je isticao da se završetak radova očekuje 2013, ali kako sada stvari stoje taj rok će biti probijen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik